Accept Cookies

J’aime j’aime l’algorithme

Thomas Smolders
Resident Writer
Ward Van Driessche
Artificial Intelligence Engineer
Sebastiaan Van den Branden
Data Scientist

In The Pocket is geselecteerd voor het allereerste AI Songfestival - en jij kunt ons hier naar de overwinning stemmen!

Het Eurovisie Songfestival is in veel huiskamers al jarenlang een avond waar vol verlangen naar uitgekeken wordt. Een zak chips, vrienden op bezoek, druk tweeten om de zangkwaliteiten en outfits van deelnemers op de korrel te nemen... De ene generatie zag hoe ABBA de hitlijsten in geschoten werd, een volgende hoe Sandra Kim haar joie de vivre in de huiskamers bracht en nog een andere ontdekte dat Finnen van metal en gruwelijke maskers houden. Dit jaar is er helaas geen festival om naar uit te kijken… Of toch?

Naar aanleiding van de overwinning van Duncan Laurence had de Nederlandse publieke omroep VPRO het idee om samen met het échte Eurovisie Songfestival een songfestival te organiseren waarbij teams met behulp van artificiële intelligentie (AI) een lied konden maken. Veel regels waren er niet: je mocht zo veel of weinig mogelijk gebruik maken van AI, maar hoe meer je dat deed, hoe meer punten er gescoord kunnen worden bij de jury van AI-experts. Een kans die we niet konden laten liggen!

De voorbije jaren hebben we bij In The Pocket onze expertise op vlak van machine learning sterk uitgebouwd, waardoor we de skills in huis hebben om zelf een lied in elkaar te boksen. Team Polaris - Ward Van Driessche, Sebastiaan Van den Branden, Andries Rousseau en Kenny Helsens - gingen aan de slag! De tekst en melodie hebben we volledig met behulp van AI gegenereerd, enkel om de twee te combineren hebben we onze eigen creativiteit gebruikt.

De basis van de song werd gegenereerd door een algoritme dat 1,5 miljoen unieke songs mee kreeg om te leren hoe het een melodie, bass en ritme kon genereren. Voor de tekst werd een algoritme gebruikt dat op basis van eindeloos veel Reddit- en Wikipedia-data leerde hoe Engelstalige zinnen gemaakt moeten worden. Dat algoritme werd dan verder verfijnd met honderden Eurosong-nummers, zodat de gegenereerde tekst een muzikale vorm kreeg met strofes, rijmen en refreinen. In deze gegenereerde tekst zaten parels zoals “I’m not a princess, I’m not a lady, I’m not nothing but my own”. Move over Sandra Kim, hier is de volgende Belgische winnaar! Samen met onze collega Maarten doken we de studio in om de door AI gegenereerde melodieën en teksten tot dit geheel te combineren:

Op basis van artificiële intelligentie weten we nu ook hoe de vier prinsen van Team Polaris er als prinses uit zouden zien.

Voor het technische gedeelte zal een jury van AI experts inschatten hoeveel en hoe goed artificiële intelligentie gebruikt werd, maar net als bij het échte songfestival heeft ook het publiek wat te zeggen. En daar kan jij ons bij helpen! Vanaf 10 april kan je hier op ons nummer (Princess by Polaris) stemmen. Houd je zeker niet in om onze oproep op Twitter of Facebook verder te verspreiden, wie weet worden wij de eerste Belgische winnaar van het AI Songfestival!

10 Years of Mobile

After 10 years of mobile development, we decided to share everything we've learned.

Discover the website
10 Years of Mobile

Related stories

Get more insights

Sign up for our newsletter and stay updated on trends, events and inspiring cases.